Skyline van Leeuwarden

Nu de kap op het hoogste deel van het (ver)nieuw(d)e provinciehuis staat, valt hetgebouw ineens veel meer op. Vanaf mijn werkplek kan ik in de lengterichting van de Perstraat kijken en daarachter verrijst de nieuwe hoogbouw van het provinciehuis.
Er is een nieuw element in de skyline van Leeuwarden verschenen. Het gekke is dat je daar eigenlijk ook een mening over moet hebben. Het laat je niet onverschillig.
Vaak is de keuze ‘mooi’ of ‘niet mooi’. Ik wil er voor pleiten de keuze wat genuanceerder te maken. Voor mij betekent dat dat ik eerst over de veel gehoorde kreet ‘je mag niet aan de binnestad komen’ heen moet. Natuurlijk Leeuwarden heeft zijn schoonheid en waarde zoals je het kent. Maar vergeet niet dat de stad zich in eeuwen heeft ontwikkeld. Gebouwen kwamen en verdwenen. Denk maar eens aan de toch wel beeldbepalende Nieuwetoren op het Klokplein die in 1884 is afgebroken.

Zoals een samenleving zich ontwikkelt mag een stadse omgeving zich ook ontwikkelen. De gebouwen zijn stempels van hun tijd en brengen de geschiedenis van de stad tot leven.

Wat mij betreft draagt het nieuwe provinciehuis ook bij aan de verlevendiging van de (skyline van de) stad.

Ook ’s avonds in het donker lijkt het mooi. De schoorstenen zijn mooir verlicht.

Maar oordeel zelf en ga kijken!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Foto's, Leeuwarden met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*