Aantasting rechtssysteem – wraken advocaat?

Met verbazing volg ik het proces tegen Wilders. De vraag of Wilders vervolgd moet worden is voor mij eigenlijk snel beantwoord: het Tweede Kamerlid Janmaat van de Centrum Partij en later de Centrum Democraten is voor minder vervolgd. Voor mijn gevoel zijn de normen voor kamerleden en de maatschappelijke omstandigheden niet zodanig gewijzigd dat de uitspraken van Wilders anders zouden moeten worden beoordeeld.
Mijn verbazing zit in het proces op zich. Of misschien moeten we spreken van een theater, want met rechtspraak heeft het eigenlijk nauwelijks iets van doen. De advocaat van gedaagde weet van het proces zo’n circus te maken dat je je als gewone burger gaat afvragen of de rechtspraak in Nederland nog wel deugd. Alles wat rondom het proces gebeurt heeft voor mijn gevoel helemaal nets meer met waarheidsvinding te maken. Op allerlei manieren wordt zand in de machine van de rechtspraak gestrooid om maar af te leiden van de beschuldigingen waar het werkelijk om gaat.
Er kan geen misverstand bestaan over de vraag of de gewraakte uitspraken waarom vervolging is ingezet niet zijn gedaan. Ze zijn in beeld en geluid vastgelegd. Ook kan er geen misverstand over bestaan dat er mensen zijn die zich gekwetst en gekrenkt voelen door de uitspraken. Of de uitspraken zover gaan dat de vervolging moet leiden tot straf is wat mij betreft aan de rechter. En het is die vraag die moet worden beantwoord. En alles wat op theatrale wijze bij het proces wordt opgevoerd heeft niets met het beantwoorden van die vraag te maken.
Zowel advocaat als gedaagde zouden zich moeten schamen dat ze op deze manier het rechtssyteem in Nederland misbruiken. En dat geldt des te meer omdat het om een advocaat van naam en een Tweede Kamerlid gaat. Mensen die ook een voorbeeldfunctie vervullen. 

Een ander punt waar ik me in het hele proces aan stoor is het feit dat de advocaat op gezette tijden in allerlei programma’s verschijnt. En ook al heeft hij het dan net niet over de delen van de zaak die nog moeten worden behandeld, ik vind het van respect voor de rechtspraak getuigen wanneer je je onthoud van commentaar zolang de zaak onder de rechter is. Zeker als je contacten tussen mensen die op één of andere manier bij de zaak betrokken zijn in de zaak gebruikt.

Zou je een advocaat ook kunnen wraken of van de zaak kunnen halen wanneer hij in het openbaar over de zaak spreekt zolang er nog geen uitspraak is?

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Blogpost. Bookmark de permalink.