Studentenhuisvesting in Leeuwarden

Meteen maar een drieluik vandaag. De overlast van kamerbewoning in Leeuwarden vraagt daar ook om.

In 2003 heeft de raad van Leeuwarden het voorstel tot aanpassing van de huisvestingsverordening serieus behandeld.
Nadat het onderwerp aanvankelijk geagendeerd stond voor de raadsvergadering van 6 oktober 2003 is er uiteindelijk in twee achtereenvolgende raadsvergaderingen over gesproken: 17 en 23 november 2003. Zie mijn bijdragen als CDA raadslid over de huisvestingsverordening Leeuwarden 2003 destijds

Achterliggende gedachte bij de inbreng van de CDA-fractie destijds was dat onvoldoende bekend was over de effecten van verruiming van de kamerverhuurmogelijkheden. Maar ook dat voorzienbaar was dat uitbreiding van (geconcentreerde) kamerbewoning in met name vooroorlogse wijken tot overlast zou leiden. Al was het alleen maar vanwege het verschil in leefrimte tussen studenten en bijvoorbeeld gezinnen met jonge kinderen.

Helaas heeft de motie het destijds niet gehaald. Maar de problematiek is nog zeer actueel.

Actueel is ook nog de oproep die PEL destijds deed. Geen goede huisvestingsverordening zonder handhaving. Ze hadden nog liever geen aangepaste verordening dan een verordening die niet gehandhaafd wordt.
En dat laatste lijkt het geval.

Moeten nu, zoals helaas vaker blijkt, via klachten en incidenten de politiek en de handhavers in beweging worden gezet?
Misschien moeten de bewoners van de Vlietzone en andere stadsdelen maar eens een zwartboek aan de raadsfracties aanbieden. Het mooiste zou zijn dat gespreid over de stad te doen op avonden waarop er in het algemeen overlast wordt ervaren. Misschien dat dit wat gong brengt.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Leeuwarden met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*