Uit de oude doos: Angst voor gevolgen splitsing woningen voor kamerverhuur Leeuwarden

Op 3 oktober 2003 schreef ik voorafgaand aan de behandeling van de aanpassing van de huisvestingsverordening in de Leeuwarder gemeenteraad het volgende:

Er is berekend dat Leeuwarden enkele honderden kamers voor studenten te kort komt. Een serieus probleem in een studentenstad. Terecht wordt daarom gewerkt aan oplossingen.
Eén van de voorgestelde oplossingen is het creeren van de mogelijkheid woningen te splitsen in kamers voor de verhuur. Als je het zo opschrijft lijkt het onschuldig en een prima mogelijkheid voor het oplossen van de problemen. Gisteravond tijdens een korte vergadering van de commissie stadsontwikkeling bleek het iets genuanceerder te liggen.
Studenten hebben een ander levensritme dan het ‘gemiddelde’ gezin. Daar is niets mis mee, tot dat die ritmes naast elkaar komen in gehorige huizen zoals er zo veel staan in de vooroorlogse wijken van Leeuwarden.
Er zijn woningen waar je als het stil is de telefoon bij de buren over kunt horen gaan. Daar is prima mee te leven als rekening met elkaar wordt gehouden en iedereen zijn/haar nachtrust krijgt. Als dat niet het geval is wordt het al snel lastig en nog iets later wordt het ervaren als overlast. In de praktijk leidt dat tot heftige gesprekken en hete hoofden. De politie wordt ingeschakeld en het kan van kwaad tot erger. Vaak zijn ook afspraken te maken en gaat het een tijdje goed tot dat …….
En dan komt er weer een nieuwe bewoner en begint alles opnieuw.
Bij grotere clusters van kamerwoningen zoals in het oude Lienward College in de Kanaalstraat zijn de problemen vaak minder groot omdat er toezicht is en het gebouw wordt beheerd, waardoor de bewoners ‘van binnenuit’ op hun gedrag worden aangesproken en eventueel de huur opgezegd krijgen als ze zich niet aan passen.
In de raadsvergadering van 6 oktober komt een kamerverhuurverordening aan de orde die splitsen van gewone woningen mogelijk maakt. Volgens mij is nog te weinig over de gevolgen nagedacht en moet nader onderzoek worden verricht naar de consequenties voor bewoners van woningen waar naast kamers worden verhuurd en de gevolgen voor de wijk als geheel. Het is aan de raad hierover een beslissing te nemen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Leeuwarden met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Uit de oude doos: Angst voor gevolgen splitsing woningen voor kamerverhuur Leeuwarden

  1. Pingback: Te lang geleden | De WAAN van de dag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*