Oorlogsliefdekind Nederlands-Indië

Mijn vader heeft zijn militaire diensttijd doorgebracht in Nederlands-Indië. Een deel van zijn dagboeken heb ik inmiddels op internet staan.
Het spreekt bijna vanzelf dat ik hierdoor belangstelling heb voor literatuur en documentaires met betrekking tot Nederlands Indië. En dan met name de periode 1947 – 1950.

In de documentaire hoor je indrukwekkende, emotionele verhalen. En daar moet je bij bedenken dat het voor velen nog steeds moeilijk is daarover te praten.
Ook is het bijzonder te horen hoe er destijds werd omgegaan met de relaties tussen Nederlandse militairen en autochtone meisjes in Nederlands Indië. Vooral als bleek dat een meisje zwanger was geworden en een kind kreeg.
Heel veel kinderen hebben hun vader nooit gezien. En het gaat best om een grote groep. Ze hebben berekend dat er tussen de 3000 en 8000 oorlogsliefde kinderen moeten zijn.

Interessant is ook de website Oorlogsliefdekind. De site is ook een hulpmiddel bij het (alsnog) terugvinden van vaders, maar ook van kinderen.

In de dagboeken van mijn vader ben ik nog geen toespelingen op relaties met autochtone meisjes tegen gekomen. Ik verwacht dat eigenlijk ook niet. En dan niet omdat het niet zou zijn gebeurd, maar omdat hij een heel zakelijk verslag heeft gedaan van zijn verblijf in Nederlands-Indië.

Dit bericht is geplaatst in Blogpost, Ned. Indië met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Oorlogsliefdekind Nederlands-Indië

  1. petra schreef:

    Hi Roland,
    Wat interessant allemaal! De site met de transcriptie ga ik zeker bekijken. Bijzonder dat de dagboek(en) bewaard zijn gebleven.
    Groetjes, Petra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*